TIJDBESPARENDE TIPS VOOR HET HUISHOUDEN

2018-03-06T15:36:30+01:0027 januari 2018|

Opruimen, stofzuigen, dweilen, wc en badkamer poetsen, wassen en strijken, bedden verschonen, ramen lappen… de lijst met huishoudelijke taken is eindeloos. En verre van leuk. En tijdrovend. Had ik al gezegd: en verre van leuk? Net als je denkt dat je huis er stralend bij ligt, vormt er zich alweer een nieuw stoflaagje, moet de wc weer een beurt krijgen, hoopt de vuile was in de wasmand zich weer op, is de woonkamer weer rommelig, ligt de trap weer vol met spulletjes die hun weg naar boven maar niet weten te vinden…

Ik heb een bloedhekel aan het huishouden. Ik vind het zonde van mijn tijd. Een noodzakelijk kwaad. Om het leed wat te minimaliseren, heb ik een lijst gemaakt met tijdbesparende tips. Als je net als ik niet staat te trappelen om het huishouden te doen, lees dan even deze tips door en doe er je voordeel mee.

Tijdbesparende tips

 1. Taakverdeling
  Met stip op 1: heb je een partner en/of kinderen, laat iedereen meehelpen in het huishouden! Je woont samen in een huis, je maakt het samen vuil. Het komt nog steeds vaak voor dat de vrouw het leeuwendeel (zo niet alles) van de huishouding voor haar rekening neemt. Verschil mag er best zijn, maar dames, sta jullie mannetje! Maak goede afspraken over de taakverdeling! Zet zwaar geschut in als het moet. Ook kinderen kunnen van jongs af aan meehelpen. Zo breng je ze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij, later hebben ze er plezier van.
 2. Less = less
  Kijk eens met een kritische blik naar je interieur. Heb je een overdaad aan spulletjes en frutsels in huis? Hoog tijd voor een grondige opruimbeurt! Hetzelfde geldt voor je kledingkast en je voorraad schoenen. Minder spullen = is minder opruimen, stof afnemen, poetsen… vul maar in.
 3. Opbergers
  Schaf manden, dozen of andere opbergers aan. Laat vuile was niet rondslingeren, maar stop het meteen in een wasmand. Geen lades in je kledingkast? Drop al je ondergoed in een mand, hetzelfde geldt voor je sokken. Het grijpt snel en je kast oogt minder chaotisch. Zorg voor een opgeruimde hal door handschoenen, zonnebrillen en andere kleine spullen in een leuke mand op te bergen. Je hoeft bij binnenkomst de spulletjes er maar zo in te mikken. Struikel je in de hal over bergen schoenen? Bevestig een schoenenrek of schoenenzak aan de binnenkant van je kelderkastdeur. Speelgoed kun je aan het einde van de dag opbergen in transparante stapelbare opbergboxen. Gebruik handige opbergers in de keuken, zodat je keuken niet zo rommelig oogt. Opbergers kun je in elke ruimte gebruiken en zorgen op snelle wijze voor orde en overzicht!
 4. Nee/nee
  Plak een nee/nee sticker op je brievenbus, zo voorkom je stapels oud papier. En je koopt minder, als je al die zogenaamde aanbiedingen niet ziet!
 5. Bed opmaken
  Meteen als je opstaat, hup, het dekbed openslaan! Dit is in één ferme beweging gebeurd. Het bed juist niet strak opmaken, dan kan de matras niet goed uitwasemen!
 6. Wegwerp schoonmaakdoekjes
  Gebruik vochtige wegwerp schoonmaakdoekjes i.p.v. vaatdoekjes als je snel de wc of het aanrecht schoon wilt hebben. Even met een doekje er overheen en klaar! Voor stof afnemen, gebruik wegwerp stofwisdoekjes. Deze elektrostatische doekjes trekken stof en vuil aan en zijn ook zonder wisser te gebruiken.
 7. WC uitrusting
  Zorg dat je wc (en badkamer met wc) standaard is uitgerust met toiletreiniger, vochtige wegwerp schoonmaakdoekjes en een pedaalemmertje. Scheelt looptijd en iedereen die de wc gebruikt en evt. vervuilt, kan snel even een schoonmaakdoekje pakken of toiletreiniger in de wc pot spuiten.
 8. WC pot
  Wil je de wc pot een grondige beurt geven, leg er dan voor je naar bed gaat een vaatwastablet in. De volgende morgen hoef je alleen nog maar even flink te borstelen en de wc pot is weer als nieuw!
 9. Douchedeur/badwand
  Ga standaard na het douchen met een kleine trekker over je douchedeur of badwand en wrijf met je handdoek de kraan even droog. Zo hoef je niet zo vaak met antikalk aan de slag!
 10. Vuile vaat
  Geen vaatwasser? Droog de schone vaat niet af, maar laat het drogen op een afdruiprek. Wel een vaatwasser? Zorg dat de vaatwasser ’s morgens leeg is, dan kan iedereen gedurende de dag de vuile vaat direct inruimen. Zo blijft je aanrecht opgeruimd.
 11. Was
  Schone was meteen uit de wasmachine halen en netjes ophangen op droogrek of kledinghangers, dit scheelt een hoop strijkwas. Tip voor gezinnen, die vaak één sok kwijt zijn: doe vuile sokken in een (sokken) wasnet. Schaf voor elk gezinslid een kleine waszak aan (maak met wasknijper aan wasmand vast), et voilà, nooit meer eenlingen in de was! En het bespaart tijd met sorteren.
 12. Dode momenten
  Als met koken het eten even op moet staan, ruim dan ondertussen de vaatwasser in of ga snel met een doekje over de keukenkastjes of door de bestekbak. Maak de doucheruimte of badkuip schoon op een moment dat je zelf gaat douchen of badderen. In de tijd dat je haarmasker moet intrekken, kun je al een heleboel doen. Heb je een klein kind dat in bad gaat, dan kun je in de tussentijd de badkamer poetsen. Moet de vloer nog drogen na het dweilen, besteed deze tijd dan aan een ander klusje. Het is gewoon een kwestie van efficiënt gebruik maken van dode momenten.
 13. Boodschappen
  Ga niet elke paar dagen naar de supermarkt, maar doe zoveel mogelijk weekboodschappen.
 14. Koken
  Een paar drukke dagen voor de boeg? Kook meteen voor 2 dagen! Je kunt 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten of een deel invriezen. Gebruik restjes die je over hebt de volgende dag als lunch of vries ze in.

Input

Als minimalist in het huishouden ben ik altijd in voor slimme tips hoe het huishouden (zonder grote uitgaven) efficiënter – lees sneller – kan. Ik ben heel benieuwd naar jullie tips!

One Comment

 1. Truus 28 januari 2018 at 13:01 - Reply

  Superslimme tips Monique. 👍

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.